FairTransport | Communicatie en participatie

Fairtransport Foundation zet zich in voor het vervoer van goederen per zeilend vrachtschip. Dit vooral door middel van het geven van voorlichting over de huidige, vervuilende motor-vrachtvaart en de mogelijkheid om schoon producten te vervoeren, werving van leerlingen, vrijwilligers. De stichting zet zich bovendien in met het onderzoeken en ontginnen van nieuwe afzetmarkten en handelsroutes.

Bureau MVO is participatiehouder van Fairtransport bij het duurzame vrachtschip de Nordlys, een houten vrachtschip welke de afgelopen twee jaar door een groep van meer dan 100 vrijwilligers in Den Helder gereed gemaakt is voor de duurzame vrachtvaart. Bijzonder aan dit transport is dat het geheel emissie vrij is. Dit schip is namelijk niet uitgerust is met een verbrandingsmotor voor de voortstuwing, maar vertrouwt geheel op de windenergie van haar zeilen.
De originele Nordlys heeft al een heel leven achter zich. Ze werd oorspronkelijk, in 1873, gebouwd als vissersschip in Yarmouth, op het eiland Wight in Engeland. In 1917 duikt ze plotseling op in de Noorse scheepsregisters en vanaf dat moment is ze ‘s winters werkzaam in het transport van haring van de visgronden en zomers in de vrachtvaart in de Noorse fjorden.

Bureau MVO zal in 2016 vaker helpen met advies en free publicity rond de Nordlys.
Bron: http://fairtransport.eu/persbericht-dutch-arrival-nordlys/