Momenteel is het Circl paviljoen van ABN AMRO een plaats waar veel mensen regelmatig samenkomen om samen te werken aan circulaire concepten en initaitieven, om zo mede de circulaire economie vorm te geven. Het is een plek die ABN AMRO heeft gecreëerd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren. En verbinding te maken. Met klanten, collega’s, belangstellenden, buurtbewoners, voorbijgangers. Een gebouw dat volgens duurzame en circulaire principes is gebouwd. Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te hebben. Veel onderdelen van Circl hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen – van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen – kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen. Meer info over het ontstaan (the making of Circl) van Circl lees je hier.
Bureau MVO was al enige tijd geleden tijdens de bouw van Circl betrokken bij dit initiatief, vanwege de vele circulaire projecten en waar we ons mee bezig houden en omdat we ervan hoorden van onze contacten bij ABN AMRO en bouwer BAM hadden wij vanzelfsprekend veel interesse in dit bijzondere initiatief. Hieronder meer hierover.
Op de dag van de duurzaamheid (10 oktober 2016) was ik namens Bureau MVO aanwezig om een rondleiding mee te maken over een bijzonder project van ABN AMRO en dit in beeld te brengen: het circulaire paviljoen dat later Circl zou gaan heten. Hieronder meer hierover.
ABN AMRO wil de transitie naar een duurzamere maatschappij versnellen.
Hernieuwbare energie
Mark van Rijt, Directeur Facility Management ABN AMRO hierover: ”Er zijn heel veel kansen op het gebied van duurzaamheid, waarbij ABN AMRO graag laat zien hoe we samen echte waarde voor mensen en de planeet kunnen creëren. Onze klanten inspireren door circulair bouwen concreet te maken hoort hierbij. We zoeken hierbij voortdurend naar de beste circulaire innovaties”.
Een voorbeeld hiervan is het verduurzamen van het eigen vastgoed. Zo is het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam uitgeroepen tot internationaal duurzaamste kantoorgebouw in gebruik door middel van een BREEAM-award, zo mochten de aanwezigen vernemen. Water uit de Nieuwe Meer en lucht uit de parkeergarage wordt bijvoorbeeld op een vernuftige manier hergebruikt voor vloerverwarming en koeling van het gebouw. Ook komt elektriciteit van zonnepanelen wordt er raamfolie gebruikt die warmte instraling voorkomt.
Foto 1: Hoofdkantoor ABN AMRO Breeam Award winnaar
Het bankkantoor in Alkmaar is energieneutraal gemaakt. Hier wordt energie bespaard, door bijvoorbeeld PCM,s (phase changing materials), in de plafonds, waardoor minder gekoeld of verwarmd hoeft te worden. Hiermee geeft ABN AMRO richting haar klanten het goede voorbeeld en zijn zij ook een bron van kennis.
ABN AMRO gaat nog verder en is nu ook begonnen met de bouw van een compleet circulair paviljoen: duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie. Dit in samenwerking met o.a. bouwer BAM.
Foto 2: Uitleg op de bouwplaats
ABN AMRO wil graag haar stakeholders inspireren en laten zien dat de organisatie de circulaire economie ook zelf in praktijk brengt in de bedrijfsvoering. Circulair bouwen is nog vrij onontgonnen gebied, dat ze niet alleen kunnen verkennen. Partnerships zijn onmisbaar. Daarom werkt ABN AMRO met architecten, adviseurs, TU Delft en leveranciers intensief samen aan een nieuwe generatie duurzame oplossingen. Het paviljoen aan het Gustav Mahlerplein wordt het ultieme praktijkvoorbeeld van deze duurzame inspanningen.
Het circulair paviljoen van ABN AMRO zal een voorbeeld vormen voor de circulaire gebouwen van de toekomst. Ontwerpmanager Henk Rebel van BAM hierover: “Naast verantwoorde en circulaire materiaalkeuze zoals lokaal larikshout verlijmd met biologische lijmen, beton met gebruikt vliegas, gebruikt breekerzand en grindstenen, zijn we ook bezig met urban mining. Zo kijken we momenteel naar hergebruik van materialen die afkomstig zijn van uit lokale sloop afkomstige kozijnen”.
Foto 3: lokaal hout gebruikt bij constructie, verlijmd met biologische lijmen
Doel is dat het circulaire paviljoen een ontmoetingsplaats wordt van duurzame vernieuwers, die in de toekomst voor verdere versnelling van de circulaire economie gaan zorgen. Ze kunnen hier op een open wijze kennis uitwisselen, ook opgedane kennis over circulaire experimenten of praktijksituaties.
Foto 4: Zicht op bouwplaats
Het paviljoen vormt een circulaire, groene, gezonde en innovatieve omgeving waarin circulaire productieketens en duurzame financieringsmogelijkheden worden getest. Gaat alles volgens plan, dan opent het paviljoen in 2017 zijn deuren.
Foto 5: Pionieren in het paviljoen
Al met al een interessante rondleiding. Onze dank aan Mark van Rijt (ABN AMRO) en Henk Rebel (BAM) voor de inhoudelijke toelichting.
Foto’s en tekst: Eiko Waleson, Creatief en fotograaf Bureau MVO