Hoe maak je een effectieve crowdfunding video campagne?

Steeds meer ondernemers, start-ups en nieuwe duurzame, circulaire en innovatieve initiatieven gebruiken crowdfunding om aan financiering te komen. Dit komt onder meer doordat het lastig (en soms zelfs vrijwel onmogelijk) is om dit via reguliere kanalen te regelen, zoals via banken, of door het zelf zoeken naar zakelijke investeerders.

Via een crowdfunding platform kan er alsnog aan voldoende financiering via investeerders worden gekomen, en deze mensen vormen tevens jouw “fanbase” van het eerste uur. Ze kunnen jou daardoor soms ook helpen met andere zaken. Zoals met contacten voor publiciteit, samenwerking, inhoudelijke input over je product of dienst, en meer. Ook het crowdfunding platform zelf kan hierbij een een goede steun zijn.

Vrijwel onmisbaar bij het voeren van een crowdfunding campagne is de crowdfunding video. Video is na persoonlijk contact de beste manier om iets uit te leggen, emotie op te wekken en mensen enthousiast te maken voor jouw idee. Daarom moet er goed nagedacht worden over de inhoud van deze video. En ook over de promotie van jouw crowdfunding actie.

Als we er vanuit gaan dat je naar jouw gevoel het juiste crowdfunding platform hebt gevonden, waar moet je dan in ieder geval aan denken?

1. Voorbereiding: denk goed na over het verhaal en de structuur
Schrijf het verhaal van jouw initiatief op in jouw eigen woorden, en beantwoord met je verhaal vragen als: hoe kwam je op het idee? Waarom deze crowdfunding actie? Wat is er volgens jou bijzonder aan jouw product/dienst? Waarom denk je
dat het succesvol zal zijn? Wat levert het de investeerder precies op en wanneer? Hoe weet je het spannend te maken, bouw je op naar het belangrijkste moment, en op welk tijdstip in de video vraag je om geld?

2. Voorbereiding: maak een overzicht van de juiste social media kanalen en online en offline partners
Om de juiste mensen te bereiken, gaat het onder meer om de vragen: hebben zij vermoedelijk interesse in mijn verhaal en crowdfunding initiatief? Via welke kanalen kan ik ze bereiken? Zo kan je vooraf, al of niet met hulp van de juiste organisaties, een kwalitatief goed bereik realiseren om het rumoer en de zichtbaarheid te vergroten. Ook een eigen hashtag kan hierbij helpen. Verder is het goed als je een persbericht en hoge kwaliteit fotomateriaal online hebt die bloggers of journalisten van de pers kunnen gebruiken als ze over jou willen schrijven.

3. De video: vertel het verhaal zelf
Als je daadwerkelijk gaat filmen: gewoon jezelf zijn en zelf het verhaal op jouw manier vertellen. Alleen uit jouw mond komt het juiste verhaal en je hebt ook het gevoel dat het verhaal dan helemaal klopt. Het kan echter geen kwaad dit nog eens met mensen in je omgeving door te nemen om te kijken of er geen onduidelijke teksten in staan. Sommige woorden hebben bijvoorbeeld een dubbele betekenis of kunnen beter door andere woorden vervangen worden. Het belangrijkste is dat het uiteindelijk helemaal aanvoelt als jouw verhaal.

4. De video: denk aan de setting waarin je gaat filmen
Wat wil je uitstralen? Welke associatie heeft jouw product of dienst? Heb je bijvoorbeeld een werkplaats waar je innovatief bezig bent? Laat deze dan zien als achtergrond. Heeft je productie iets met de natuur te maken? Film dan in de natuur.
Verder is het natuurlijk goed als de balans klopt, de omgeving moet niet teveel afleiden van jouw verhaal, maar het ondersteunen / versterken.

5. De video: neem de tijd en zorg voor kwaliteit
Heb je geen tijd en geld om een goede video te maken en moet het allemaal “maar even snel en goedkoop”? Doe het dan maar niet. Een professioneel ogende video waarin jij de vonk weet over te brengen, met de juiste opbouw en een moderne uitstraling is veel aantrekkelijker om naar te kijken,en zal beter scoren als een video die je met je smartphone even in je woonkamer hebt opgenomen. Zo produceren wij bijvoorbeeld tegen relatief lage kosten video,
soms zelfs met uitleg-animaties, die gewoon haalbaar zijn voor veel naar crowdfunding zoekende ondernemers.

6. De video: maak duidelijk wat het de investeerder oplevert
Veel crowdfunding video’s maken niet goed genoeg duidelijk wat de investeerder precies terug kan verwachten in ruil voor zijn investering. Breng dit in kaart: wat is het verwachte rendement en hoe komje hierbij? Welke andere zaken dat geld kan de investeerder tegemoet zien?Bijvoorbeeld een VIP uitnodiging, een meet & greet, een exclusieve eerste editie van een product, etc. Als je een goed rendement kunt bieden, maak dit dan ook duidelijk en onderbouw het kort en krachtig.

7. Communicatie en promotie: laat regelmatig van je horen
Je video is een succes Een campagne kan goed van start gaan, maar daarna inzakken. Blijf daarom in contact en communiceer nieuwe feiten en ontwikkelingen zodat je onder de aandacht blijft van je publiek.

8. Algemeen: ben eerlijk en consistent met jouw content
Zoekmachines en social media geven mensen meer mogelijkheden om betrouwbare informatie te vinden, en meningen en ervaringen van anderen met jouw organisatie en diensten of producten te vinden, waarop zij de beslissing om als of niet te investeren mede baseren. En zelf kan je ook regelmatig bekijken wat de reacties van mensen zijn. Door in ieder geval zelf steeds de juiste content te verspreiden en goed om te gaan met vragen speel je in op de juiste behoefte bij jouw publiek, op de juiste plaats en tijd. Het is belangrijk dat jouw eigen informatie aansluit op de beleving van mensen, en er een transparant beeld ontstaat over jouw organisatie, dat mensen vertrouwen geeft.

Deze tips geven geen garantie voor succes, maar zullen jou zeker helpen bij het verder vormgeven van jouw campagne.
Bureau MVO helpt organisaties met zichtbaarheid, zet aan tot actie, en werkt samen met de ervaren videoproductie mensen van Movie Marketeers.. Wil je meer weten?Laat je gegevens hier achter, dan nemen wij contact met jou op.
Of bel 0299-743543 of mail contact@bureaumvo.nl voor meer informatie.